Radio Grensland – Van kippenhok tot digitaal medium

Een zender die geschiedenis schrijft: Gestart in een kippenhok vlak aan de Nederlandse grens in Molenbeersel tot de grootste vrije radio in de regio met een dekking via de ether en kabel waar anno nu menig een jaloers op wordt. De historie van Radio Grensland, van ‘een grenzeloos idee’ tot ‘alle hits altiëd’.
 
In 1981 waren er drie pioniers die in Weert apart van elkaar bezig waren met een activiteit die in de jaren zeventig en tachtig op vele plekken werd uitgevoerd: Het maken van een eigen radioprogramma. Henk Wouters, Pierre Vervoort en Leon van Berkom. Zowel Henk als Pierre en Leon hadden op jonge leeftijd de ‘radiomicrobe’ te pakken. Want wat is nou leuker dan muziek draaien dat op een andere plek te ontvangen is. Alleen: Het mocht niet en een bezoek van de radiocontroledienst wilde men eigenlijk liever niet.
 
De drie initiators wisten dat in België het weliswaar ook nog verboden was uit te zenden, maar dat daar deze activiteit gedoogd werd èn… er zat een wetswijziging aan te komen waardoor het mogelijk werd om legaal radio te maken.
 
Zover was het nog niet, maar het was wel deze informatie, waardoor de drie getriggerd werden om een radiozender in België te starten, maar: Deze zender moest wel in Weert te ontvangen zijn. Nu ligt Weert niet zo ver van de Belgische grens, en men wist in het Belgische grensdorp Molenbeersel bij een lokale horecaondernemer een ruimte te krijgen waar vandaan uitgezonden mocht worden.
 
Nu is het woord ruimte wellicht iets te sjiek, want in de beginperiode werd uitgezonden vanuit een kippenhok, met alle zaken die je je hierbij kunt voorstellen.
 
Over de naam was het drietal het al snel eens: Radio Grensland. Werd in het begin nog enkel in het weekeinde enkele uurtjes uitgezonden met een zender en antenne die telkens op- en afgebroken moest worden, men kreeg wel luisteraars. En al waren het vooraf opgenomen programma’s welke uitgezonden werden, al snel werd de zender zo populair dat de horecaondernemer een andere ruimte beschikbaar stelde en men live uitzendingen kon maken.
 
De wet in België die het toestond dat er op lokale vorm radio werd gemaakt, was actief en Radio Grensland had een mooi studiocomplex op de parkeerplaats van de horecaondernemer met een grote antenne en een, voor die tijd, vrij unieke, horizontale programmering. Omdat er weinig andere zenders in de regio waren die de herkenbaarheid van Grensland wisten te evenaren, ook Brussel en Hilversum programmeerden van alles door elkaar, werd de zender al vrij snel populair. Tienduizenden luisteraars stemden dagelijks af op de zender, adverteerders ervaarden al snel de kracht van reclame op de zender en aan medewerkers was geen gebrek.
 
Het ging zo goed dat de zender eind jaren tachtig verhuisde naar een groter pand in het centrum van het Belgische Kinrooi. Ook hier groeide de zender qua populariteit. Op het hoogtepunt waren de uitzendingen van Radio Grensland op alle kabelnetten in Nederlands-Limburg te ontvangen. En hoewel men in Brussel dit met lede ogen aanzag, werd de zender steeds populairder. De zender was ook buiten de radio zichtbaar, werd mediapartner van vele zaken, waaronder diverse malen voor het Oud Limburgs Schuttersfeest en er was een eigen drive inn show die ongekend populair was. Maar er kwam ook een kentering, want ‘Hilversum’ ging langzamerhand horizontaal programmeren, er kwamen commerciële radiozenders, in België startte Radio Donna en in Nederland kwamen mondjesmaat lokale zenders op. Dit betekende de kentering van de zender.
 
Qua reclame liep de zender nog steeds maar de toenmalige leiding koos voor een raamprogramma vanuit Brussel. Nu gebeurde dit in de jaren negentig meer in België (nationale spelers die geen etherdekking hadden verzochten lokale zendgemachtigden om hun zender over te nemen) waardoor eigen lokale zenders ophielden te bestaan.
 
Radio Grensland kende toen een periode waarin men nauwelijks eigen uitzendingen maakte, hooguit enkele uurtjes per dag rondom het raamprogramma, totdat het raamprogramma de zender uiteindelijk helemaal overnam.
 
Het werd rustig, vele medewerkers van Grensland gingen bij andere zenders aan de slag of stopten. Het duurde tot 2012. Medio dat jaar kwamen enkele enthousiastelingen van het toenmalige Radio Grensland bij elkaar met het plan een reünie te organiseren. Dit gebeurde en was de aanleiding om met enkele oud-gedienden het gebeuren weer op te pakken.
 
Omdat we niet meer in de jaren tachtig zitten en qua media nogal het een en ander gewijzigd is, werd gekozen om te starten met een mediaproject rondom nieuws en actualiteiten. Dit gebeuren was in Belgisch-Limburg nog vrij onbekend en via internet en sociale media werd ook dit initiatief bekender en bekender. Dit was de aanleiding om het radiogebeuren ook op te pakken; een herkenbaar fris geluid, van dèze tijd, op een medium van deze tijd: Grensland, alle hits altiëd brengt naast herkenbare muziek van toen en nu het laatste nieuws, weer en de actualiteit uit de regio.
 
 

Meer foto’s, video’s en verhalen over het oude Grensland vindt u op de nostalgie site.